Tai Chi & Qi Gong

Tai Chi & Qi Gong

TAI CHI en QI GONG  eeuwenoude Chinese energie- en bewegingskunsten.

Essentieel in beide disciplines is de synergie tussen specifieke bewegingen, houdingen en technieken enerzijds en ontspanning, adembeheersing en mentale rust anderzijds. Er wordt steeds vanuit het basisconcept QI  (spreek uit “Tsji:”) of energie geoefend, de universele “adem” die men leert te ontdekken en ervaren in zichzelf met een bijzonder krachtige werking naar gezondheid en andere toepassingen.

Door met energie te oefenen in plaats van met pure spierkracht wordt de leeftijd of fysieke conditie geen struikelblok om van laag naar middel tot hoog niveau te groeien en innerlijke kracht, soepelheid en techniek op te bouwen. Bovendien steunen de disciplines op universele oosterse filosofische inzichten en wijsheden die de algemene horizon en het body-mind bewustzijn verruimen.

Als toeschouwer lijken de trage bewegingen bijzonder sierlijk en eenvoudig – misschien zelfs té gemakkelijk, bij uitvoering blijken ze vaak zeer geraffineerd, krachtig en een intensieve oefening. Multidisciplinaire kunsten dus die regelmatige praktijk, inzet en menig zweetdruppeltje vragen… Zoals bij alle kunsten kan men er overigens niet vroeg genoeg aan beginnen om plezier en expressie, diversiteit en rijkdom te ontdekken, en de kwaliteiten mee te nemen als levenskunst in het dagelijkse leven…

Tai Chi

In Tai Chi (of vollediger Taiji Quan 太 極 拳) wordt een vaste reeks bewegingen beheerst en op een traag ontspannen ritme uitgevoerd. Hierbij wordt aandacht besteed aan correcte houding, controle en techniek, de betekenis en het beoefenen van de bewegingen volgens de yin-yang principes en het opbouwen van de innerlijke energie binnen deze Vorm.

We beoefenen de traditionele YANG stijl. Die wordt gekenmerkt door open,  sierlijke,  zachte en ronde bewegingen,  een traag en continu ritme,  en herbergt een multi-disciplinaire combinatie van gezondheidspraktijk, martial art en meditatie in beweging.

Eeuwenlang een goed bewaard familiegeheim werd de “interne”, d.i. op basis van zachte innerlijke energiebeheersing in plaats van op basis van harde spierkracht, martiale kunst met spectaculaire toepassingen vorige eeuw publiek geopenbaard gezien de maatschappelijke relevantie en de positieve effecten op gezondheid.

Hierna kende de YANGstijl een groot succes in China en wereldwijd en vele afgeleide vormen ontstonden doorheen de afgelopen decennia. Wij beoefenen de originele 103-sequentie zoals die vandaag nog steeds binnen de Yangfamilie worden doorgegeven in de lineage

Yang Luchan     (stichter Yang stijl)
Yang Jianhou   (2de generatie – groei en openheid van de stijl en link met gezondheid)
Yang Chenfu      (3de generatie, grondlegger van de moderne 103-Yang stijl)
Yang Zhenduo  (4de generatie – introduceerde de Yang-familievorm in het westen)
Yang Jun             (5de lineageholder – huidig Grootmeester en President IYFTCCA)

 

De leraar studeert al meer dan 10 jaar intensief Yang stijl en volgt regelmatig stages bij Grootmeester YANG Jun, meester Therese Teo Mei Mei (leerling Yang Zhenduo) en/of hun respectievelijke leerlingen in de centra van de International Yang Family Tai Chi Chuan Association.

 

Qi Gong

Oefeningen doen met energie, energiewerk, levensadem beoefenen… verschillende vertalingen die Qi Gong ( 氣 功  , spreek uit “Tsji: koeng”) proberen te benaderen. Een toeschouwer zal trage herhaalde bewegingen zien met een ontspannen geest die focussen op openheid, soepelheid en aandacht. Voor de beoefenaar echter vereist de kunst een gaandeweg ontwikkelde vorm van adem- en lichaamsbeheersing om de energie beter te laten stromen door het lichaam.

Ondanks het feit dat men beter leert ontspannen, is de kunst weldegelijk een intense oefening die menige beoefenaar zal doen transpireren en verrassen door zijn weldadige effecten als soepelheid, body-mind welzijn en welbevinden, innerlijke kracht en “frisheid”.

Uiteindelijk en in essentie baseert Qi Gong zich op twee soorten oefeningen, steeds gericht op het optimaliseren van de energie – Qi – die stroomt door het lichaam en een mentale kracht vorm geeft. Er zijn de externe oefeningen (Wai Dan) die gericht zijn op het in goede conditie houden van het uiterlijke lichaam en er zijn de interne oefeningen (Nei Dan) die zich richten op het energiewerk door middel van adembeheersing, mentale concentratie en intentie, het werken aan zichzelf en de innerlijke orgaanrelaties, meditatie en rust.

Cruciaal in de Qi Gong traditie, die zich reeds 3000 jaar verfijnt en documenteert, is het yin-yang principe en de 5-fasenleer die eveneens in de traditionele Chinese filosofie en geneeskunde van toepassing zijn. Er zijn verschillende klassieke oefeningen waarvan sommige zelfs tot 2000 jaar oud teruggaan en steeds van generatie op generatie worden doorgegeven.

Wij beoefenen Qi Gong die zich richt op algemene gezondheid. Klassiekers als “de 8 brokaten”, “het spel van de 5 dieren”, en vele andere verwijzen naar de tijdloze kracht van deze kunst en de vele disciplines. Voor alle leeftijden en alle condities kan iedereen zijn eigen Qi Gong doen. Men wordt er een beter mens van, wordt ook wel eens gezegd…

 


Meer over Gezondheid | Tarieven & Locatie