Tai Chi – What’s in a name?


Tai Chi – What’s in a name?

Meestal wordt de naam Tai Chi gebruikt. Kort en krachtig, het klinkt vlotjes. Vroeger noemde men Tai Chi ook wel vaak schaduwboksen. Maar what’s in a name ? Wat betekent Tai Chi eigenlijk?

Om te beginnen is Tai Chi eigenlijk niet de juiste en zelfs niet de volledige naam. Tai Chi wordt vooral gemakshalve zo gebruikt. Zeker in het Nederlands spreek je dit toch wel sneller uit dan het Chinese Taiji Quan. Een hele mond vol is dat, los nog van de tonen en andere correcte fonetische aspecten.

Verder is de naam Tai Chi op zich een verkorting van Tai Chi Chuan. Dat is dan weer een Engelse of Franse versie van het Chinese Taiji Quan, de correcte officiële pinyin-transliteratie van de karakters (T’ai), (Ji) en (Quan).

太極拳 Taiji Quan : correct uitgesproken wordt dan [ taj dzji tsjwèn ]. Alstublieft.

En wat betekent dit nu, Taiji Quan ? De naam verwijst naar twee zaken : het eerste deel is “Taiji” en het tweede deel “Quan”.

Taiji (太極) betekent letterlijk “het hoogste ultieme” en is de filosofische term voor het hele yin-yang systeem. (Lees hierover ook onze bijdrage in de categorie Cultuur).

Quan ( ) betekent letterlijk “vuist” en is de term die wordt gebruikt voor “boksen” in de bijzondere betekenis van martiale kunst en gerespecteerde traditie.

Taiji Quan betekent aldus letterlijk “Boksen volgens yin-yang”. Het is daarbij opmerkelijk dat het boksen, toch wel een fysieke aangelegenheid, in de kern volledig ondersteund wordt door een geheel theoretisch en filosofisch systeem. Men zegt dan ook soms dat Taiji Quan en bij uitbreiding dus Tai Chi, een filosofische martiale kunst is. Vandaag worden deze aspecten vaak op de achtergrond verdrongen door het accentueren van de welzijns- en gezondheidsbeoefening. Maar naar de letter is er duidelijk een martiale en filosofische component die overigens ook in de gezondheidsbeoefening aanwezig zou moeten zijn.

+ There are no comments

Add yours