Tai Chi – de Vorm


Wie begint met Tai Chi zal meestal enkele bewegingen aanleren die in een vaste sequentie aan elkaar worden geregen op een vloeiende en zachte manier. Hierbij worden aandachtspunten gelegd op houdingen, bewegingen, coordinatie en concentratie. Ook gevorderde beoefenaars voeren nog steeds diezelfde bewegingen uit in dezelfde volgorde en gelijke choreografie. Deze vaste volgorde, beweging en uitvoering, karakteristieke uitstraling en expressie van een bepaalde school of stijl heet “de Vorm”. Ze kan zowel als enkele persoon als in groep samen worden uitgevoerd en is een essentieel deel van de Tai Chi praktijk naast nog enkele andere.

Het duurt meestal jaren vooral de volledige lange vorm van een stijl is aangeleerd, al bestaan er ook ingekorte tot zeer korte versies. Het aanleren van de Vorm is essentieel voor het verder doorgroeien in de kennis van Tai Chi en het oefenen van het energetische aspect van de kunst. Zoals de naam “vorm” al aangeeft is dit slechts een uiterlijke verschijning die een bepaalde inhoud kan ontvangen en voeden, creëren, vormgeven. Dit is dan de diepere essentie en inhoud van Tai Chi beoefening die na jaren ervaring nog steeds groeit en die enkel door het oog van kenners zal worden herkend.

Het ontwikkelen van de Tai Chi praktijk kan doorgaan tot op zeer hoge leeftijd aangezien de Vorm meestal reeds voldoende geconditioneerd is en het zuiver fysieke reeds voldoende is geoefend om verder te gaan met de inhoud. Daarom ook is leeftijd of conditie geen rem op het doorgroeien in de kunst, het plezier, de conditie, het begrijpen en uitvoeren.

+ There are no comments

Add yours