Gezondheid

Regelmatig Tai Chi of Qi Gong beoefenen geeft een waaier aan positieve effecten.
Een gezonde geest in een gezond lichaam – op maat en met respect voor jezelf.

Verschillende studies tonen aan dat Tai Chi & Qi Gong je levenskwaliteit sterk verhogen.

Lichaam en Geest in Balans

Door regelmatig Tai Chi of Qi Gong te beoefenen onstaat een proces van harmonisering van geest en lichaam. Naast een betere algemene conditie onstaat ook een sterkere geestelijke rust die levensenergie, plezier, evenwicht en rijkdom aan je levenskwaliteit toevoegen.

Algemeen body-mind bewustzijn, een energieboost, stressreductie, grotere zelfzekerheid, emotioneel evenwicht en creatieve rust laten zich al snel gevoelen. Bovendien worden aardig wat calorieën verbrand, wat je niet zou denken bij deze trage bewegingen… Tai Chi verbetert bovendien ook bijzonder het algemeen fysieke evenwicht (als oefening voor valpreventie bij ouderen bv.)

Daarnaast kunnen verschillende positieve effecten bevorderd worden, afhankelijk van eenieders persoonlijke situatie, conditie en beoefening. Gezondheid kent vele gezichten – preventief en curatief. Voor alle duidelijkheid, Tai Chi en Qi Gong vervangen geen dokter, bij klachten raadpleeg steeds een arts of een medische specialist.

Soepelheid, Flexibiliteit en Stressreductie

Tai Chi of Qi Gong beoefenen vereist ontspanning van de spieren en de geest. Naast de relaxerende werking is er bijgevolg ook stressreductie op mentaal, emotioneel en fysiek gebied. Daarnaast is er het versterkend effect op de spieren, pezen en gewrichten, met respect voor je actuele conditie, van superfit over standaard tot en met herstellend.

Vanuit je soepelheid creëer je een sterker gestel via het vermijden van het te zwaar belasten van je lichaam door schadelijke invloeden en activiteiten. Er onstaat zodoende een grotere fysieke en mentale beweeglijkheid waarmee je je flexibeler door het alledaagse leven vol obstakels kan bewegen.

Lichaamshouding en Rug

In de oefeningen wordt steeds nadruk gelegd op een correcte houding en gezocht naar de natuurlijke conditie en vorm van het lichaam, die we soms op onze levensweg al eens vergeten zijn. Rugklachten kunnen verbeterd worden door het beter trainen van de dieperliggende spierweefsels en het openen van de tussenwervelruimtes. Het ontlasten van de gewrichten in plaats van het schadelijk belasten. Een correcte houding heeft een wezenlijk aandeel in het verbeteren van gezondheidsklachten. Niet alleen correctief, maar zeker ook preventief…

Hart en Bloedvaten, Spataders, Cholesterol

Er is een positieve invloed op de cardio-vasculaire werking door het beter reguleren van de energiestroom door het lichaam. Dit zal de bloedsomloop positief beïnvloeden, de hartspier versterken en meer ruimte geven door het tegelijk ontspannen van de borstzone. Ook het proces van spatadervorming kan vertraagd worden. Door de combinatie van ontspanning, verbeterde bloedsomloop en permanente beweging is er ook een positief effect op het cholesterolgebeuren.

Conditie, Immuniteit en Hersenactiviteit

Doordat Tai chi en Qi Gong rechtstreeks op je algemene conditie inwerken op een redelijk diepliggend niveau, zal er na een zekere tijd een sterkere immuniteit worden opgebouwd. Een goedwerkend immuunsysteem vermindert de kans op alledaagse en ernstige ziektes zoals kanker. De algemene conditie en werking van vitale organen, de basis van Chinese geneeskunde, worden in het bijzonder gestimuleerd en gaan de zogenaamde “Wei Qi” (verdedigende energie) versterken. De stroom van energie door de meridianen wordt in het algemeen verbeterd. Verouderingsprocessen worden vertraagd en dat laat zich zien in je uitstraling en in het persoonlijk aanvoelen.

Doordat de oefeningen precies en met de nodige aandacht (cfr. mindfulness) worden uitgevoerd en  verschillende facetten het coördinatievermogen zullen prikkelen, zal dit eveneens de algemene hersenfuncties stimuleren. Daarnaast zijn er nog tal van andere positieve invloeden op de hersenwerking.

Urogenitaal systeem – Blaas en Sexualiteit

Het uro-genitale systeem (blaas, prostaat, potentie en sexualiteit) kent in de verschillende levensfases andere functies. Tai Chi en Qi Gong zullen niet enkel de werking van de blaas en prostaat (eveneens verbonden met psychische en mentale processen) stimuleren. Er zijn verschillende oefeningen die de algemene sexualiteit indirect positief zullen beïnvloeden. Ook door het vertragen van het verouderingsproces kan de sexuele activiteit langer behouden worden. Voor jonge beoefenaars : geen zorgen, je energie zal boosten zonder nodeloze kracht te verspillen.


Meditatie in beweging, maar ook medicatie in beweging. Tai Chi & Qi Gong verbetert sterk je immuunsysteem.

Naast het vertragen van verouderingsprocessen in het lichaam, een versterkt immunsysteem en het verbeteren van bepaalde klachten is Tai Chi en Qi Gong ook een preventief medicijn. Er is de meer harmonische, oorzakelijke “gehele” benadering van de body-mind eenheid, eigen aan de oosterse geneeskunde. We willen overigens benadrukken dat we de traditionele westerse en oosterse geneeskunde als complementair beschouwen. Beiden hebben hun verdiensten en ze kunnen elkaar alleen maar meer bijbrengen.

Tai Chi en Qi Gong kunnen ook remedische effecten hebben :

  • herstellen van een zware ziekte of aandoening (motoriek, kanker,…)
  • pijnreductie (fibromyalgie,…)
  • artritis
  • diabetes

Momenteel wordt wereldwijd intensief onderzoek gewijd aan de bijwerkingen van Tai Chi en Qi Gong. Via de wetenschappelijke zoekmotor van Google kan je vele wetenschappelijke artikelen raadplegen…


Meer over Tai Chi & Qi GongTarieven & Locatie