Wat is Yin-Yang ? (1)


Wat is Yin-Yang ? (1)

Wie even stilstaat en de wereld observeert herkent vaak twee tegengestelde krachten die op elkaar inwerken, zaken stuwen en dynamisch doen evolueren of veranderen. Soms heel groot en duidelijk, soms ook heel klein en bijna onzichtbaar. Precies hier raken we aan de kern van het yin-yang begrip. Door de eeuwen heen heeft men vele symbolen gebruikt om het concept voor te stellen. Het meest bekend is de cirkel met de twee vissen, 1 wit en 1 zwart.

Ook vandaag nog in onze hypermoderne wereld kan de observatie en het begrip van yin-yang een dieper inzicht geven in hoe de wereld zich manifesteert op allerlei niveau’s : natuur, menselijk, relaties, energetisch, gezondheid, voeding, fysieke realiteiten, werk en vrije tijd, tijdelijke en permanente veranderingen en evoluties overal,… Eigenlijk is het concept brandend actueel, terug van (anoniem) nooit weggeweest.

Een eerste belangrijk aspect dat duidelijk naar voor komt in het symbool is de aanwezigheid van twee tegenpolen. Ook kan je zien dat ze zich tot elkaar in een bepaalde verhouding bevinden. Er is een duidelijke correlatie en in optimale omstandigheden vinden die zelfs een zeker evenwicht, een balans. Bovendien zit er een dynamiek in die deze balans ondersteunt en vormgeeft.

Precies ook dit aspect evenwicht vanuit yin-yang dynamiek is steeds de zoektocht geweest die de verschillende vormen van cultuur eeuwenlang ondergaan hebben in China. Zo ook in Tai Chi en Qi Gong. Overal zijn yin-yang als wezenlijke concept aanwezig, zowel in de praktijk als de theorie. Je hebt dus een basisbegrip nodig om de oefeningen, bewegingen, je gezondheid en de kunst goed te kunnen begrijpen, maar ook om ze te kunnen uitvoeren of te verbeteren.

Wat je al zeker kan onthouden zijn volgende kerngegevens :

universeel

2 tegenpolen

een onderlinge relatie

een dynamiek

een zeker evenwicht

We komen terug op dit yin-yang concept binnenkort, want er valt heel wat over te vertellen en ontdekken.

+ There are no comments

Add yours